10 Eylül 2016 Cumartesi

EXCEL İLE TABLO OLUŞTURMAK


EXCEL İLE TABLO OLUŞTURMAK

Excel de çok kullandığımız ve önemli bir konu olan tablo oluşturma konusunu inceleyeceğiz.

TABLO verilerimizi düzenli bir şekilde tutmamıza ve biçimlendirmemize yarar sağlayan EKLE menüsünde olan bir ögedir. 

Oluşturmak için ilk öncelikle çalışma sayfamızda tabloyu oluşturmak istediğimiz bir alan seçip sonrasında EKLE menüsünden TABLO ögesine tıklayıp ya da klavyede  CTRL + L tuşuna basıp ekranda çıkan Tablo Oluştur kutucuğunda tamam diyerek oluşturabiliriz. Ayrıca Tablo Oluştur kısmında ki checkbox olan Tablom Üst Bilgi İçeriyor seçeneğini işaretleyip tamam derseniz Aşağıda ki görüntü oluşacaktır. 

Tablo Ekleme
Tablo Oluşturma



Yukarıda ki görüntüde SÜTUN isminde ki sütunlara çalışmanızla alakalı başlıkları yazabilirsiniz. Örnek olarak SÜTUN1 başlığını İSİM olarak değiştirip aşağıda ki kutucukları isimlerle doldurabilirsiniz. Bunu neden böyle dediğime gelirsek İSİM başlığında ki listeleme butonuna basarsak Adan Zye sıralama ya da Zden - Aya sıralama , Rastgele Sıralama ve Sütun içinde ki herhangi bir sayı kelimeyi arattırabilirsiniz. 

Genel olarak gerekli önemli gözden kaçırmamamız gereken şeyleri anlatıp fazla sıkmadan anlatmaya çalışıyorum ilginiz için teşekkür ederim. 

Saygılarımla...





EXCEL DOSYA MENÜSÜ


EXCEL DOSYA MENÜSÜ

Basit bir konu ancak sürüm sürüm değişen bir menü çünkü excel 2010dan önce office amblemi içeren sol üstte yer alan bir menüydü. Excel 2010 ile beraber bu menü değişmiştir. Ve yeni başlayanlar için faydalı olacaktır.

Bu Yeni Dosya Menümüz belirttiğim üzere Excel 2010 ile beraber yeni menü görüntüsü olan Backstage görüntüsü olarak gelmektedir. Backstage görüntüsü ile beraber Yeni Dosya Menüsünü bakarsak bildiğimiz çoğu şeyi burda görebiliriz.

DOSYA menüsüne tıklayalım burda sol menüde yer alan ögelere bakacak olursak En Son dediğimiz öge Excel 2010 da solda ki menüde yer alıyordu ancak excel 2016 ile beraber Dosya menüsündeki aç kısmında görülür. En Son ögesi ne işe yarıyor derseniz Excel'deki son kullandığımız çalışma kitaplarını son çalıştığımız windows klasörlerini görebiliriz. 

En Son

Yukarıda görmüş olduğunuz görüntüde En Son ögesi DOSYA menüsünde ki kısmındadır.

Görüntüyü inceleyecek olursak bir kaç pratik ögeye değinmek istiyorum. 

ADOBE PDF OLARAK KAYDET ögesi excel de hazırladığımız herhangi bir çalışmayı pdf olarak kaydetmemize olanak sağlayan pratik kullanışlı bir ögedir. Aynı zamanda DIŞA AKTAR ögesi ile de beraber pdf olarak kaydedebiliriz. Bunun için bir iki tıklama biraz karıştırma ile çözebilirsiniz.

PAYLAŞ ögesi ise çalışmanızı pratik bir şekilde  E-POSTA ile gönderebilirsiniz. Aynı zamanda buluta kaydederek güvenli bir şekilde istediğiniz bir ortamdan çalışmanıza ulaşabilirsiniz. 

İlk konumda anlattığım Menü Şeridi Kullanımı ile alakalı üzerinden biraz geçtiğim SEÇENEKLER ögesi de yararlı bir ögedir. Seçenekler menüsünde kaydetme, dil, yazım denetleme ve şeridi özelleştir vb. ögeleri ile excel i kendi kullanımınız için daha pratik hale getirebilirsiniz.

Toparlayacak olursak yeni Backstage görünümü ile Yeni Dosya Menüsünü anlatmış olduk. Ancak burada yazılan bilgiler sadece bir fikir sahibi olmanız içindir. Bu şekilde basit konuları uğraşarak daha da pekiştirebilir ve akılda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. 

Saygılarımla...











7 Eylül 2016 Çarşamba

EXCEL MENÜ ŞERİDİ KULLANIMI


İLK YAZIM VE EXCEL MENÜ ŞERİDİ KULLANIMI 

İlk öncelikle MERHABA bu blog u açmamda ki amacım hem öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak hemde öğrendiklerimi unutmamaktır. Basit konulardan başlayıp zor konulara doğru giden bir konular zinciri olacaktır. Mümkün oldukça da konuları hızlı bir şekilde açıcam.

Konumuza gelecek olursak excel menü şeridi kullanımı excel 2010 ile daha iyi bir hale gelmiş olup kullanıcının hızlı bir şekilde işlemlerini yapmak istediği toolları seçip menü şeridine eklemesidir. 


İlk olarak bu işlem için DOSYA menüsüne tıklıyoruz. Ardından SEÇENEKLER kısmına tıklayarak aşağıda ki ekran karşımıza gelecektir. 


Menü Şeridi Yapılandırma
yukarıda ki şekilde gördüğünüz üzere excel i ingilizce kullanıyorum. Ama gerekli açıklamaları yaparak ilerleyeceğim.

Seçenekler menüsünde gördüğünüz üzere Quick Access Toollbar (Şeridi Özelleştir) sekmesine tıklayalım.

Aşağıda ki gibi bir görüntü çıkacaktır.


Şeridi Özelleştir



yukarıda ki görüntüde 2 tane liste kutucuk görüyoruz. 1. kutuda(sol) şerit menüsünde görmek istediğimiz toolları özellikleri seçip ortada ki add (ekle) tuşuna basarak 2. liste kutucuk(sağ) a aktarıyoruz. Sağda ki kutucuk bizim menü şeridimizde olacak olan toolları gösterir. Eklemelerimizi yaptıktan sonra aşağıda ki ok tuşuna basarak çıkıyoruz ve bize yarar ve hız sağlayacak toolları eklemiş oluyoruz. Görüntü
aşağıda ki gibidir.


Menü Şeridi
yukarıda ki görüntüde siyah çerçeve ile belirttiğim yer bizim kendimiz için özelleştirdiğimiz menü şeridimizdir.

Konuyu basit bir şekilde ayrıntılarla sizi boğmayarak anlatmak istedim. Umarım yararlı olmuştur. 

Saygılarımla...